Loading...
 Start Page
   Ιατρεία Πάτρα & Λάρισα

Αποκατάσταση του μαστού

Αποκατάσταση του μαστού

Η αποκατάσταση του μαστού είναι η δημιουργία νέου μαστού μετά από μαστεκτομή. Άμεση είναι η αποκατάσταση που γίνεται αμέσως μετά τη μαστεκτομή, στην ίδια χειρουργική επέμβαση. Καθυστερημένη αυτή που γίνεται αργότερα, σε ένα ή και περισσότερα στάδια.

Οι συνήθεις τρόποι αποκατάστασης είναι είτε με ενθέματα σιλικόνης είτε χρησιμοποιώντας ιστούς της ίδιας της γυναίκας. Δεν αποκλείεται μερικές φορές αυτοί οι δύο τρόποι να συνδυαστούν (πχ αποκατάσταση με πλατύ ραχιαίο μυ και ένθεμα σιλικόνης).

Αποκατάσταση με ενθέματα σιλικόνης

Γίνεται τοποθετώντας ένα ένθεμα σιλικόνης κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ και περιλαμβάνει μια σειρά από επεμβάσεις.

Αρχικά τοποθετείται ένας ιστικός διατατήρας (expander) κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ επιτρέποντας τη σταδιακή διάταση του μυ και του υπερκείμενου δέρματος, δημιουργώντας έτσι τον χώρο που θα τοποθετηθεί το μόνιμο ένθεμα. Ο πλαστικός χειρουργός φουσκώνει σταδιακά τον διατατήρα τοποθετώντας νερό μέσα στην κοιλότητά του.

Στη δεύτερη επέμβαση, που συνήθως γίνεται λίγες εβδομάδες αργότερα, αφαιρείται ο διατατήρας και τοποθετείται το μόνιμο ένθεμα σιλικόνης στην τσέπη που έχει δημιουργηθεί κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ. Αν όμως η γυναίκα χρειάζεται να υποβληθεί και σε ακτινοθεραπεία, τότε η αφαίρεση του διατατήρα και η τοποθέτηση του μόνιμου ενθέματος γίνονται αφού τελειώσει η ακτινοθεραπεία.

Σε μια τρίτη μικρή επέμβαση χρειάζεται να υποβληθεί η ασθενής σε περίπτωση που η μαστεκτομή έγινε χωρίς να διατηρηθεί η θηλή. Σε αυτήν την επέμβαση δημιουργείται η νέα θηλή, είτε από ιστό της ίδιας της γυναίκας είτε με χρήση ιατρικού τατουάζ.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως συνήθως τα ενθέματα αλλάζουν σε σχήμα ή μετακινούνται και αυτό επιβάλλει την αλλαγή τους μετά από κάποια, αρκετά, χρόνια (12-15 ). Είναι κάτι που κάθε υποψήφια οφείλει να γνωρίζει και να συνυπολογίσει στην επιλογή της.

Αποκατάσταση με μυοδερματικό κρημνό

Αυτή η αποκατάσταση γίνεται χρησιμοποιώντας ιστούς της ίδιας της γυναίκας. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι το πιο φυσικό σχήμα του νέου μαστού και η μεγάλη διάρκεια της αποκατάστασης. Συνήθως το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Χρησιμοποιείται δέρμα, υποδόριο λίπος και μυς από την κοιλιά, την πλάτη, τους γλουτούς ή τον μηρό της γυναίκας που μεταφέρεται στη θέση της μαστεκτομής. Ο κρημνός TRAM (Trans Rectus Abdominis Muscle) και ο κρημνός με πλατύ ραχιαίο μυ χρησιμοποιούν δέρμα, λίπος και μυικό ιστό ενώ ο ελεύθερος κρημνός DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator artery) χρησιμοποιεί επιπλέον και αγγεία (αρτηρία και φλέβες) χωρίς όμως μυ.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μερικές φορές ο κρημνός από μόνος του δεν αρκεί για να δημιουργήσει επαρκή όγκο για το νέο μαστό και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί η μέθοδος να συνδυαστεί και με ένθεμα σιλικόνης.

Τι πρέπει να λάβει υπόψη της η γυναίκα για την σωστή επιλογή τρόπου αποκατάστασης

 • Τον τύπο του χειρουργείου για την αφαίρεση του μαστού
 • Την ανάγκη για πιθανή χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία
 • Το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας (πχ καρδιολογικό ιστορικό, αθηροσκλήρωση, δερματικά νοσήματα)
 • Επεμβάσεις στην περιοχή του θώρακα ή της κοιλιάς
 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Προτίμηση της γυναίκας (πόσο πρόθυμη είναι να υποβληθεί σε πολλαπλές επεμβάσεις)

Επιπλοκές

 • Λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση των ενθεμάτων
 • Αλλαγή του σχήματος του ενθέματος και του σχήματος του νέου μαστού λόγω σχηματισμού ινώδους κάψας
 • Απώλεια των μυοδερματικών ή των ελεύθερων κρημνών λόγω νέκρωσής τους
 • Προβλήματα με την επούλωση του τραύματος
 • Ανάγκη για πολλαπλά στάδια στην αποκατάσταση
 • Απώλεια της αίσθησης στο νέο δέρμα και στη νέα θηλή του μαστού

Όπως καταλαβαίνετε, ο σωστός σχεδιασμός της αποκατάστασης επιβάλλει την ανάμειξη και του πλαστικού χειρουργού στον χειρισμό της γυναίκας, η οποία αφού ενημερωθεί για τις επιλογές και τους κινδύνους να επιλέξει τη σωστότερη μέθοδο για αυτήν.

ΠΑΤΡΑ

   Ρ. Φεραίου 124 & Παντανάσσης - Πάτρα
   2610222673, 2610464100, 6972829158
  nikos_katsiakis@windowslive.com
  Like us

ΛΑΡΙΣΑ

   Μανδηλαρά 16 & Παπαναστασίου, Λάρισα
   2410617019

© Copyright 2018 - 2023 Χειρουργός Μαστού Πάτρα Κατσιάκης Νικόλαος