Loading...
 Start Page
   Ιατρεία Πάτρα & Λάρισα

Τι πρέπει να ξέρω μετά την επέμβαση

Τι πρέπει να ξέρω για μετά την επέμβαση ;

 • Το πρήξιμο στο μαστό και γύρω από την τομή είναι φυσιολογικό και θα περάσει σε λίγες μέρες.
 • Το μελάνιασμα είναι φυσιολογικό και μπορεί να διαρκέσει για λίγες εβδομάδες. Με την πάροδο των ημερών και λόγω βαρύτητας μπορεί να κατεβεί και προς το κάτω μέρος του μαστού ή στην ανώτερη πλάγια κοιλιακή χώρα.
 • Ο πόνος είναι φυσιολογικός μετά την επέμβαση και μπορεί να διαρκέσει λίγες μέρες. Υφύεται (περνάει) με απλά παυσίπονα. Πόνος που επιμένει ή που επανέρχεται αφού αρχικά είχε υποχωρήσει οφείλει να διερευνηθεί.
 • Μπορεί να υπάρχει σκληρία κάτω από την τομή, που μπορεί να δημιουργήσει και έπαρμα (ένα μικρό εξόγκωμα κάτω από την τομή και πέριξ αυτής). Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία επούλωσης του τραύματος, ο σχηματισμός ίνωσης και ουλής και μπορεί να διαρκέσει μήνες. Η σκληρία εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου.
 • Ίσως μετά την επέμβαση να έχετε έναν ελαστικό επίδεσμο γύρω από το θώρακά σας για λίγες μέρες. Θα τον αφαιρέσετε μετά από 2-3 μέρες.
 • Φορέστε ένα άνετο αθλητικό σουτιέν το συντομότερο για στήριξη του στήθους σε περίπτωση μη μαστεκτομής. Θα πρέπει να το φοράτε ακόμα και όταν ξαπλώνετε ή κοιμάστε.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με το πότε θα βρέξετε το τραύμα σας. Συνήθως αυτό γίνεται μετά από 3-4 μέρες.
 • Θα έχετε ένα επίθεμα πάνω στην τομή. Ακολουθήστε τις οδηγίες πότε να το αφαιρέσετε και αν πρέπει να τοποθετήσετε κάποιο νέο μετά. Επίσης, ίσως έχετε στην τομή κάποια μικρά αυτοκολλητάκια (steri – Strips). Μην τα αφαιρέσετε ακόμα και αν βραχούν. Θα ξεκολλήσουν μόνα τους.
 • Πολύ πιθανό να έχετε και μια παροχέτευση στο μαστό σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες. Συνήθως σας ζητάμε να παρακολουθείτε και να μετράτε την παροχή της για να αποφασίσουμε πότε θα αφαιρεθεί.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με το πότε μπορείτε να φάτε και να πιείτε μετά το χειρουργείο – συνήθως γίνεται την ίδια μέρα, μετά από 3-4 ώρες από το πέρας της επέμβασης.
 • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το πότε μπορείτε να λάβετε την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνατε και προεγχειρητικά.
 • Προσοχή στα παυσίπονα. Τα ναρκωτικά οπιοειδή (πχ Tramal, pethidine) προκαλούν εξάρτηση και ναυτία. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (πχ mesulid, voltaren, xefo, ponstan κτλ) δεν πρέπει να λαμβάνονται από άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών, που έχουν προβλήματα με το στομάχι τους ή λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Η παρακεταμόλη (Depon, Panadol, apotel) δεν είναι πάντα αθώο φάρμακο και θέλει προσοσχή. Η μέγιστη ημερήσια δοση είναι 4 gr. Αυτό να το πούμε απλά είναι ίσο με 4 αναβράζοντα δισκία Depon Maximum. Προσοχή λοιπόν ακόμα και στα πιο απλά και αθώα φάρμακα.
 • Θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση για 2-3 ημέρες. Επομένως θα πρέπει να φροντίσετε κάποιος άλλος να σας πάρει από το νοσοκομείο μετά το εξιτήριο, όσο μικρή και αν θεωρείτε την επέμβαση που υποβληθήκατε.
 • Απαγορεύεται αυστηρά κάθε απόπειρα γυμναστικής ή καταπόνησης του σύστοιχου άνω άκρου τις πρώτες μέρες ή και εβδομάδες μετά την επέμβαση. Απλές ασκήσεις θα σας βοηθούσαν στην κινητοποίηση της άρθρωσης του ώμου και μπορούν να εκτελεστούν και από την επόμενη του χειρουργείου. Θα σας δοθεί σχετικό φυλλάδιο κατά το εξιτήριο από την κλινική.
 • Καλέστε άμεσα τον γιατρό σας αν συμβεί κάτι από τα παρακάτω : αιμορραγία στην παροχέτευση ή από το τραύμα, μεγάλο πρήξιμο στο μαστό, πυρετός μεγαλύτερος από 37.5, έντονος πόνος που δεν υποχωρεί με απλά παυσίπονα, δύσπνοια, οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση σε φάρμακο.

ΠΑΤΡΑ

   Ρ. Φεραίου 124 & Παντανάσσης - Πάτρα
   2610222673, 2610464100, 6972829158
  nikos_katsiakis@windowslive.com
  Like us

ΛΑΡΙΣΑ

   Μανδηλαρά 16 & Παπαναστασίου, Λάρισα
   2410617019

Copyright © 2018 - 2024 Χειρουργός Μαστού Πάτρα Κατσιάκης Νικόλαος